Dla Przyjemności

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Serotonina to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.

Kakao to jedyna roślina, która zawiera anandamid. Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie.

Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.

Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają

za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.

Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.

Celiko S.A.