Dla Zdrowia
Kakao ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem.
Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu oraz pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca.
Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Co jest istotne to nie jest magnez w kapsułkach, który niekoniecznie jest przyswajalny przez organizm. Magnez zawarty w kakao jest naturalny. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem.
Chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości.
Kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, Kakao zawiera również chrom, który wspomaga procesy metaboliczne.