top of page
Muffinka czekoladowa
Składniki :
-
2 łyżki kakao Celiko
-
2 szklanki mąki
-
pół szklanki cukru
-
3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
tabliczka czekolady (pokrojona w kosteczkę 0,5 cm na 0,5 cm
-
pół szklanki oleju
-
1 jajko
-
szklanka mleka
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera - wystarczy wymieszać najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką.
Następnie połączyć mokre z suchymi.
Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi ok. 20 muffinek).
Piec ok. 17-20 min w temp. 180 stopni (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciastko pozostaje sucha, to po 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).
bottom of page