Muffinka czekoladowa

Składniki :

  • 2 łyżki kakao Celiko

  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • tabliczka czekolady (pokrojona w kosteczkę 0,5 cm na 0,5 cm

  • pół szklanki oleju

  • 1 jajko

  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera - wystarczy wymieszać najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką.
Następnie połączyć mokre z suchymi.

Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi ok. 20 muffinek).

Piec ok. 17-20 min w temp. 180 stopni (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciastko pozostaje sucha, to po 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).