Murzynek

Składniki :

  • 3 łyżki kakao ciemnego Celiko

  • 1 kostka margaryny

  • 1/3 szklanki mleka

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 4 jaja

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko

Do wysmarowania formy 1 łyżka tłuszczu i bułki tartej

Sposób przygotowania:

Margarynę, mleko, 1½ szklanki cukru i kakao włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej gęstej masy (nie dopuścić do wrzenia). Odlać kilka łyżek do kubeczka, a pozostałą część przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru. Do przestudzonej masy dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 45 min.

Upieczone ciasto polać pozostałą masą