top of page
Murzynek
Składniki :
-
3 łyżki kakao ciemnego Celiko
-
1 kostka margaryny
-
1/3 szklanki mleka
-
2 szklanki cukru
-
2 szklanki mąki
-
4 jaja
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
Do wysmarowania formy 1 łyżka tłuszczu i bułki tartej
Sposób przygotowania:
Margarynę, mleko, 1½ szklanki cukru i kakao włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej gęstej masy (nie dopuścić do wrzenia). Odlać kilka łyżek do kubeczka, a pozostałą część przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru. Do przestudzonej masy dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 45 min.
Upieczone ciasto polać pozostałą masą
bottom of page