Sernik

Składniki:

Ciasto:

  • 40 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki kakao Celiko

  • 250 g masła

  • 100 g cukru

  • 50 g wiórków kokosowych

  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 250 g)

 

Masa serowa:

  • 100 g masła

  • po 1 łyżce skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 6 białek

  • 100 g cukru

  • 1/2 cukru wanilinowego Celiko

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. Na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, ok. 60-70 min.