top of page
Sernik
Składniki:
Ciasto:
-
40 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
-
3 żółtka
-
3 łyżki kakao Celiko
-
250 g masła
-
100 g cukru
-
50 g wiórków kokosowych
-
2 serki homogenizowane waniliowe (po 250 g)
Masa serowa:
-
100 g masła
-
po 1 łyżce skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej
-
3 żółtka
-
6 białek
-
100 g cukru
-
1/2 cukru wanilinowego Celiko
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. Na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, ok. 60-70 min.
bottom of page