top of page
Brownie
Składniki:
-
4 jajka
-
½ szklanki mleka
-
2 szklanki mąki
-
250 g margaryny
-
1 ½ szklanki cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
-
4 łyżki kakao Celiko
-
tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
-
Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić w garnku cały czas mieszając,następnie odstaw, żeby masa kakaowa ostygła.
-
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
-
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski z masą kakaową i ubić mikserem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować na gładka masę.
-
Do gotowej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
-
Ciasto przelać do podłużnej formy – wyłożonej pergaminem i piec około 45-50 minut, w 180 st.C (termoobieg).
-
Czekoladę rozpuścić w garnku. Upieczone i przestygnięte ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i poczekać aż zastygnie.
bottom of page