Brownie

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
  • 4 łyżki kakao Celiko
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  • Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić w garnku cały czas mieszając,następnie odstaw, żeby masa kakaowa ostygła.

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski z masą kakaową i ubić mikserem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować na gładka masę.

  • Do gotowej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

  • Ciasto przelać do podłużnej formy – wyłożonej pergaminem i piec około 45-50 minut, w 180 st.C (termoobieg).

  • Czekoladę rozpuścić w garnku. Upieczone i przestygnięte ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i poczekać aż zastygnie.